2010. június 15., kedd

Pechszéria - második felvonás

Újabb poszt kép nélkül - nem véletlenül. Kezd az az érzésem lenni, hogy valaki megvuduzott, mert már megint nem jött össze a hétvégi alkotás.
Nemrég cirkuszban jártunk a gyerekekkel, természetesen vettünk perecet, azt hiszem, ezt nehéz elkerülni :) És ahogy az lenni szokott, ez a perec száraz volt és kemény. Kitaláltam, hogy majd én sütök itthon. Kedves Férjem feltette A NAGYBETŰS kérdést: tudsz perecet sütni? Hangos csörömpöléssel, éles piros villódzással beindult nálam a bizonyítási kényszert jelző műszer, én ne tudnék perecet sütni???
Most szombaton elérkezettnek láttam az időt, így rávetettem magam a netre, recept után kutattam. A mindmegettén volt vagy húsz perec recept, találomra kiválasztottam egy szimpatikusat. Azt hiszem, itt lépett életbe először a vuduzás, máskor ugyanis valami földöntúli megérzéssel mindig sikerült a legjobb receptet kiválasztani, most viszont ez berendezés out of order jelzést mutatott, és homokórázott. Huszonegyre lapot húztam, naná hogy ász jött [jaj Istenem, hogy is van? De rég kártyáztam, csak Öreg el ne olvassa, hogy már nem is tudom...].
Sajnos már nem emlékszem, hogy pontosan melyik recept is volt a bűnös, így belinkelni sem tudom, de valami olyasmi volt, hogy liszt, tojás, só, élesztő, tej - összegyúrni, formázni, sütni. Az összegyúrás részénél már tudtam, hogy igazi vudubajnokkal állok szemben, ugyanis akárhogy gyúrtam, csak nem állt össze. Amikor kis hurkákat próbáltam formázni, folyton szétesett a tészta, sehogy sem sikerült összehozni egy tisztességes kukacot, amiből perec lehetett volna. Azért nem adtam még fel, kisütöttem - kár volt. Elpazaroltam legalább félórányi 230 fokos sütőt életben tartó áramot.
Ha tudtok bevált perec receptet, osszátok meg velem, jövök a Férjemnek még egy rendes pereccel, hiszen én ne tudnék perecet sütni??

3 megjegyzés:

  1. Nekem van otthon egy, elküldöm neked este, egyszer már megsütöttem, jó lett, sőt a megmaradt 2 db-ot lefagyasztottam, aztán mikor megint pereccel nyúztak a gyerekek, kivettem és fél óra múlva ott volt a perecük. :o)

    VálaszTörlés
  2. Szóval:
    -25 dkg liszt
    -8 dkg teljes kiörlésű vagy rétes liszt (én rétessel csináltam)
    -9 dkg vaj
    -1 dkg só
    -1 dkg élesztő
    -1 tojás
    - kevéske tej (én a kecsketejre esküszöm ha kenyérről, vagy más élesztős dolgoról van szó)
    Liszt+só+vaj+élesztő összekeverni annyi tejjel, hogy összeálljon. Gyúrni, tetejét meglisztezni egy kicsit és 1 órára hűtőbe tenni. Kinyújtani, hosszú hengerkeből pereceket formázni és a felvert tojással megkenni vékonyan. 30 percig keleszteni (én már a sütőtepsiben szoktam), mégegyszer megkenni, majd rátenni a sómázat (én nem mindenhová teszek rá, hanem ide, oda, ahogy a boltban is láttam) Sómáz: 10 dkg liszt, 5 dkg só, víz annyi, hogy pépes állagú legyen, de az adag felezhető is, mert ebből elég sok lesz) Megsütni, sajna nem tudom hány perc, hány fok, ez nem volt felírva így úgy csináltam, ahogy "éreztem".
    Remélem ez sikerül, iletve hogy ez nem az a recept ami neked nem jött be. Én már nem tudom ez honnan is van, de nekem sikerült megcsinálni ez alapján.
    A blogomra feltettem a képet is róla. :o))

    VálaszTörlés
  3. Már én is gondolkodtam rajta, hogy "én is tudok" ;-), de még nem próbáltam. Ha megtalálod a Receptet, majd ellesem. :-)
    Remélem, csakhamar "leszakad" rólad az átok. :-)

    VálaszTörlés