2011. augusztus 11., csütörtök

Clafoutis - csak a kép kedvéért sütve

Ahogyan már korábban említettem, a szabadságomat clafoutis sütéssel kezdtem, de olyan gyorsan elfogyott, hogy nem tudtam róla képet készíteni. A bennem élő blogger persze hangosan háborgott, így kénytelen voltam újra megsütni. Ezúttal nem bíztam semmit a véletlenre: senki nem kapott belőle, amíg a fotók el nem készültek, sőt még egy dupla adagot is megsütöttem az olyan jól sikerült kakaóscsigából, csak hogy eltereljem a gyerekek figyelmét.

A clafoutist most tulajdonképpen már harmadjára készítettem el, a legelső próbálkozásom ugyanis csúfos kudarcba fulladt, mivel nem jó tálban sütöttem. A recept ugyanis a tálról csak annyit ír, hogy kör alakú legyen, a méretére

nem tesz utalást. Nos nekem egyetlen kör alakú hőálló tálam van, amiről most kiderült, hogy egy sima adag clafoutis megsütéséhez kicsi. A tészta ugyan belefér, de túl magas lesz, emiatt pedig nem tud átsülni, úgyhogy azóta egy sokkal nagyobb, de négyszögletes tálban sütöm. Nem olyan szép, de legalább átsül.

A hvg szerint ez a világ legegyszerűbb süteménye, nem t
udom, hogy ezt mi alapján döntötték el, de én kapásból tudnék jónéhány sokkal egyszerűbbet felsorolni (egyensúlytészta akármilyen gyümölccsel, Zsuzsitól tanult muffinom, stb). Sebaj, ezen nem érdemes hosszasan bosszankodni.

A tejet illetően: én a legutóbbi sütéshez elfelejtettem zsíros tejet venni, itthon mindig másfelest iszunk, úgyhogy nyugodtan állíthatom, mindegy milyen tejjel készül, az íze nem volt más. A vanília ügyében is tettem - szintén kényszerűségből - több próbát: az első adag vaníliarúdból kikapart maggal készült, a második aromával, és ebben sem volt nagy különbség tapasztalható.

Bár most mindenféle gyümölcsnek épp szezonja van, én meggybefőttet használtam, zsemlemorzsába forgattam a meggyet, hogy ne áztassa el a tésztát.

A gyerekek amúgy csak meggyes sütinek hívják (a clafoutis nem is túl gyerek-barát elnevezés), és iszonyatos tempóban tudják enni, az utolsó szeleten pedig tettlegességig fajuló vita tud kialakulni. Tudom, dupla adagot kellet volna süssek. Vagy triplát.

2 megjegyzés:

  1. Szia Reka,
    Jol nez ki ! Holnap megprobalkozom vele, vegyes piros gyumivel ( mirelitt:-(). Milyen vastag a leteritett teszta 1 cm?
    TJ

    VálaszTörlés
  2. Szia TJ, igen, kb 1 centi vastag legyen, mert ha sokkal magasabb (mondjuk olyan 4-5 centi), akkor nem fog átsülni és folyni fog. Pussz!

    VálaszTörlés