2010. június 8., kedd

Sacher - ezúttal szív formában



Múlt héten ünnepelte Férjem dédnagymamája 101. születésnapját, így magától értetődött, hogy ezen a hétvégén neki fogok sütni. A jól bevált és az egész család által kedvelt Sachert sütöttem, mert könnyen faragható a tésztája, így ideális volt a szív formához.

A kihűlt tésztát tehát szív formájúra vágtam (tudom, hogy van már szív alakú tortaforma, de abban mi a kihívás?! Persze egy szív formát kör alakú piskótából kivágni sem nagy kunszt, de jobban hangzik, nem?), megtöltöttem baracklekvárral és a tetejére cukorral habosra vert vajat kentem, majd ment pihenni a hűtőbe. Amikor már megkeményedett a vajréteg a tetején, bevontam piros marcipánnal, körbe fehér fondant tettem. Sárga marcipánból készült a felirat, kékből és zöldből a virág. Sajnos kapkodnom kellett, mert indulás előtt nagyjából egy órával álltam neki a díszítésnek, így nem tudtam igazán aprólékosan kidolgozni a részleteket (és a fotózásra sem jutott 3 percnél több, ami a végeredményen meg is látszik), de Dédi így is nagyon örült az ajándéknak.





Isten éltesse Boriska nénit!

8 megjegyzés:

  1. Isten éltesse a Dédit! Fincsi tortát kapott! :)

    VálaszTörlés
  2. Drága Réka! Elérkezett az idő! Jövő hétvégén meg kellene sütnöm életem legjobb tortáját a mamám szülinapjára. Kérlek segíts nekem. Valami olyan piskótarecept kellene, amit tutra nem rontok el, kellene egy jól összeállítótt lista, miket vegyek meg, jó lenne rá marcipán bevonat vagy az a másik vmi ami jobban formázható vagy mit mondtál és persze nincsenek 10 000-im rá, szóval remélem tudsz segíteni! Köszi előre is!!! (vmi szív alakra gondltam, vagy körre és vmi virágokat rátenni, amiket én készítek, mert imádja a kertet a virágokat.

    VálaszTörlés
  3. Dzsin, én nagyon javasolnám a Sachert, mert egyszerű a tésztája, és nem kell a töltelékkel/krémmel vacakolni, csak lekvárral kell kenni. Itt megtalálod a receptet: http://roresutik.blogspot.com/2010/05/kozkivanatra-sacher-recept.html.

    Egy nem túl nagy tortára elég lehet a boltban kapható színes marcipán tömbből egyet, max kettőt venni. Kilóra nézve nagyon drága, de az az egy-két csomag kijön szerintem 1500-ból (legalábbis nekem ez rémlik). Fondant lehet házilag készíteni, Kiskukta blogján rengeteg tipp, kép van a készítésről, nála nézz körül! (pl http://kiskukta.blogspot.com/search/label/ny%C3%BAjthat%C3%B3%20fondant)
    Virágot én kézzel gyurmázva szoktam készíteni, lehet venni nagyobb hipermarketben vagy talán cukrászdában is Gyurmarci nevű csomagot, azt hiszem 500ft, ebben kb 5 színű marcipánból van egy-egy kicsi rúd, néhány virágnak, apró dísznek szerintem elég.

    Szóval röviden: vedd meg az alapanyagokat a Sacherhez (étcsoki gyanánt én Party tortabevonót szoktam használni, olcsó és finom), ha piros szívet szeretnél, vegyél egy csomag (kb 150gr?)piros marcipánt (ha belefér a keretbe, legyen inkább kettő, nehogy kevés legyen), és egy csomag Gyurmarcit.

    A kihűlt, megtöltött tortát vond be porcukorral habosra vert vajjal, hogy szép egyenletes legyen mindenütt, arra jól fog tapadni a marcipán. Tedd hűtőbe néhány órára, hogy megkeményedjen, majd mehet rá még egy réteg, hogy igazán szép legyen, de ez nem olyan fontos.

    A marcipánt úgy nyújtsd, hogy tegyél a pultra celofánt, arra szórj porcukrot, a kezeddel simítsd szét, csak vékony réteg kell legyen, de jusson mindenhová! Tedd rá a marcipánt, majd a sodrófát is porcukrozd be, vagy a marcipán tetejét porcukrozd be. Ahol nincs porcukor, ott ragadni fog, szakadni fog, nem lesz jó. Nyújtsd ki a marcipánt, jó vékonyra lehet nyújtani, majd úgy tedd a tortára, hogy nyúlj a celofán alá, és fordítsd a tortára a porcukros felével, utána húzd le óvatosan a marcipánról a celofánt. Ha nem kented túl vastagon be a celofánt porcukorral, akkor nem is fog látszódni, ha túl sok lett, akkor látszódhat, ecsettel le lehet porolni. Miután lehúztad a celofánt, igazítsd el a marcipánt a tortán, benedvesített kézzel tudod a szépen rásimítani. Ha marcipánra marcipánt szeretnél tenni (pl virág, bármi), akkor a porcukorral kikevert vajjal kend be a marcipánt, úgy fog hozzáragadni a másik marcipánhoz.

    Most hirtelen ennyi jut eszembe, remélem, nem maradt le semmilyen fontos információ!

    VálaszTörlés
  4. Réka bele merjek vágni a fondant készítésbe? A zselatin nem vmi lapocska, én eddig azt hittem, és hogy az olvad fel, de ezek szerint evőkanállal mérhető. Melyik nagy áruházban lehet kapni a marcipántömböt, mert talán az nálunk is van, és akkor csak oda mennék.
    Köszi a segítséget, már ki is nyomtattam az infókat.

    VálaszTörlés
  5. Zselatint lehet kapni pici zacskóban is, a lapzselatin ehhez nem jó.
    Fondant csinálni inkább csak idő és türelem kérdése, szerintem nem túl bonyolult dolog, de rá kell szánni az időt.
    Marcipánt szerintem bármelyik hiperben lehet kapni, Tesco, Auchan, Interspar, Metro, legalábbis itt nálunk biztosan.

    VálaszTörlés
  6. Réka, meg lehet ezt a fondantot hamarabb is csinálni és ha igen mennyivel hamarabb, csak hogy lássam sikerül-e, mert ha nem akkor kieszelek egy B tervet, illetve a marcipánok formázását is meg lehet csinálni egy két nappal előtte, hisz hűtőben nem lesz semmi baja, ugye?

    VálaszTörlés
  7. A fondant bármikor elkészíthető, csak gyorsan celofánozd be. Aztán ha túl keménynek tűnik, amikor használni szeretnéd, tedd pár másodpercre a mikróba, attól meglágyul, és jól formázható lesz.
    Szerintem nyugodtan megcsinálhatod a marcipánformát előre. Nem hiszem, hogy bármi baja lenne a hűtőzéstől, bár még soha nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  8. Ooooooh, boldog szulinapot a Dedinek!!!

    VálaszTörlés