2010. március 29., hétfő

Receptgyűjtő

Drágáim, akinek van jó/gyors/könnyű/bonyolult/soha ki nem próbált/ezerszer jól bejáratott/akármilyen sütireceptje, az legyen olyan nagyvonalú, és osszon meg velem egyet-kettőt komment formájában. Én meg majd egyszer kipróbálom, dokumentálom és posztolom! Drága TJ, te például egy szuper csokitorta receptet emlegettél a másik blogomon ;)

2 megjegyzés:

  1. Égetett tészta alapreceptje a két legfontosabb trükkel

    Kb. 20 db kisebb fánkhoz

    1 dl víz
    1 csipet só
    60 g vaj/margarin
    100 g finom liszt
    4 tojás

    Első trükk: a tojásokat felütjük, de egyet egy külön tálkában a tűzhely mellé teszünk

    A vizet felforraljuk a sóval és a margarinnal. Egyszerre beleöntjük az összes lisztet és azonnal, erőteljesen kavarni kezdjük. Addig pirítjuk, míg a tészta elválik az edény falától és fehér hártyaszerű anyag képződik az edény alján. Ekkor lehúzzuk a tűzről és azonnal (!) belekavarjuk az odakészített tojást. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy tényleg azonnal. Hagyjuk langyosra hűlni a tésztát, majd hozzáadjuk a maradék tojásokat és alaposan kikeverjük. Ettől lesz üreges a fánkok belseje.
    Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a sütőt előmelegítjük 200 fokra. Trükk kettő: egy hőálló tálba kb. 1/2 liter vizet öntünk, és ezt is a sütőbe tesszük, hogy mire a fánkokat odatesszük sülni, klassz gőzfelhő keletkezzen. Ettől lesznek szép nagyok a fánkok.
    A tésztát nyomózsák vagy kiskanalak segítségével a tepsire halmozzuk kb. 3-4 centire egymástól. A halmok mérete attól függ, mekkora fánkokat szeretnénk kapni. (Én kb. dió méretű gombócokat szoktam rakni.)
    A tepsit forró sütő középső rácsára tesszük és kb. 20-30 percig sütjük a fánkokat! Bármekkora is a kísértés, ne nyissuk ki a sütő ajtaját, míg el nem készültek a fánkok, mert összeeshetnek.
    A sütőből kivett, aranybarnára sült fánkok tetejét még melegen vágjuk le éles késsel vagy ollóval, hogy a gőz távozhasson. Vigyázzatok a forró gőzzel!
    Hagyjuk teljesen kihűlni a kész fánkokat és miénk a világ! A töltelék a mi fantáziánkra van bízva: csokikrém, eperkrém, tejszínhab, vaníliás krém, esetleg ezek kombinációja, lekvár, mogyorókrém, gyümölcs...
    Mivel a tészta semleges ízű, sós töltelék is kerülhet bele. Mondjuk sajtkrém.
    A kis labdacsokat egy zacskóban akár le is fagyaszthatjuk és később szobahőmérsékleten is gyorsan felengednek.
    A receptet az én sütési Bibliámban, Lajos Mari és Hemző Károly könyvében találtam.

    VálaszTörlés
  2. PARADICSOMOS ZOLDBORSO FOZELEK

    1 doboz zoldborso konzerv,vagy fagyasztott zoldborso
    1 kisfej hagyma
    paradicsomle vagy paradicsom pasztta tetszes szerint
    vegeta,so,bors

    Aprora vagdalom a hagymat es uvegesre parolom,hoza adom a paradicsmot kis vizet ha a paradicsomle hig akkor keves lisztet is,a zoldborsot is hozza keverem majd a fuszereket kisse meg hagyom a uzon es kesz,aki szereti kis cukrot is adhat hozza. Bundaskenyerrel,tukortojassal,husfelekkel kituno fozelek.

    VálaszTörlés